torsdag 15 oktober 2009

Fler Anders än kvinnor i maktposition

När jag började plugga på Uppsala universitet läste jag min första termin genusvetenskap och det var jämställdhetsfrågorna som fick mig att börja engagera mig i Ungdomsförbundet. På en av anslagstavlorna där vi hade föreläsningar stod det på en lapp "Det finns fler män som heter Göran i VD-position än det finns kvinnor på samma post."

Man kan bli uppgiven eller så gör man något åt det. Ett gäng med coola kvinnor valde att göra något åt det och grundande ett kvinnligt nätverk som blev döpt till, ja just det, Göran.

Idag läste jag på Veckans Affärer Kvinna att nu har Göran blivit omsprungen av alla män som heter Anders på VD-positioner i antal. Inget nytt under solen - lik förbaskat är det färre kvinnor än vad det finns män som heter Anders som har makt i affärsvärlden.

Det som gör mig förbannad är att det finns så många dåliga förklaringar till varför börsbolag, organisationer, myndigheter, ja hela samhället nästintill, inte kan se alla människor för deras kompetens och drivkraft - män liksom kvinnor.

Ofta pratar vi inom Ungdomsförbundet om att vi behöver bli bättre på att rekrytera killar till vår verksamhet eftersom vi är en majoritet tjejer. Jag tycker också det är väldigt viktigt därför att vi har ett uppdrag att engagera och vara öppna för alla i Sverige, oavsett kön, social bakgrund, etnicitet, språk, ålder.

Men jag är ruggigt stolt över att Ungdomsförbundet är en organisation som ser och ger unga kvinnliga ledare den plats och det utrymme de förtjänar!

Lyssna och lär affärsvärlden!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar